Välkommen till Kennel  Tuddelurs

Uppfödning av Portugisisk Vattenhund

Portugisisk vattenhund


Är en ras med lång historia, som gick från att vara en arbetande ras vanligt förekommande på fiskebåtar utanför Portugals kust till att den omnämndes i Guiness rekordbok som en av världens mest utrotningshotade i början av 80-talet.

Den första portisen kom till Sverige 1980 och sedan dess har antalet Portugisiska vattenhundar ökat år från år. Enligt Jordbruksverket fanns2297 registrerade Portugisiska Vattenhundar i Sverige år 2022.


Ur Hundraslistan SKK:

Grupp 8, stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar;
Portugisisk vattenhund har funnits längs hela Portugals kust sedan urminnes tider. Rasen användes ursprungligen som hjälpreda på och omkring fiskebåtarna men i dag har den så gott som helt förlorat sin betydelse som arbetskamrat för Portugals fiskare. Den första vattenhunden kom till Sverige 1979, och den första valpkullen föddes fyra år senare.Sedan 2009 föds 200–250 valpar varje år i Sverige.


Användningsområde

Rasen har simhud mellan tårna och det gör den till en simmare och dykare av stora mått. Den var en oumbärlig följeslagare till fiskaren, som inte bara använde den under själva fisket, utan också som vakthund för att bevaka båt och ägodelar. Skulle fisk eller redskap falla överbord, hoppade hunden självmant i vattnet för att fånga det. Den dök under vattnet om det behövdes.
Idag är rasen främst en aktiv sällskapshund, men många ägare aktiverar sin hund med agility, lydnad, viltspår med mera.


Hälsa

Portugisisk vattenhund är en förhållandevis frisk ras. Rasklubben har hälsoprogram gällande

Höftledsdysplasi (HD) samt Progressiv Retinal Atrofi (PRA)

I övrigt förekommer andra sjukdomar men i begränsad omfattning, tex:

hypothyreos (sköldkörtelrubbning) och Addisons disease (njursjukdom)


Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en smart och pigg hund som bjuder på mycket roligt. Den går bra att ha som renodlad sällskapshund, men de allra flesta hundar vill arbeta och kräver en hel del aktivering. De har en stark vilja, stor intelligens och enorm uppfinningsrikedom. De är också tillgivna och sällskapliga och har stark flockkänsla. Vattenhunden är vänlig mot andra hundar och djur. Den startar sällan ett bråk, men kan säga ifrån om det behövs.

Storlek och utseende

Portugisisk vattenhund är en mellanstor ras, en vuxen hund väger 16–25 kg. Mankhöjd för hanar är 50–57 cm och tikar 43–52 cm. Den ska vara proportionerligt byggd, robust och muskulös. Pälsfärgen får vara svart, brun eller vit. De svarta och bruna hundarna får ha vita tecken. Det finns två pälstyper; lockig och vågig.


Pälsvård

Pälsen kräver en hel del pälsvård. Genomkamning ca en gång per vecka, och regelbundna bad med schampo och balsam. Den unga hundens päls kräver lite mera skötsel.
Den fäller sin valppäls vid cirka 1 års ålder, och då bör man kamma igenom pälsen varje dag för att slippa tovbildning. Många allergiker tål rasen, men det är individuellt och inför ett eventuellt köp bör man träffa vattenhundar vid flera tillfällen för att prova om man tål dem.


Övrigt

Rasen är en hund som ursprungligen arbetade självständigt. Den skulle kunna orka arbeta många timmar varje dag och tåla svåra förhållanden. Detta medför att hunden i dag är mycket tålig, anpassningsbar och initiativrik.
En vattenhund behöver ha klara och konsekventa regler redan i valpstadiet, annars är risken att hunden skapar sina egna regler. Med rätt hantering får man en god vän, trevlig arbetskamrat och sällskapshund som förgyller tillvaron.


För mer information om den Portugisiska vattenhunden, besök rasklubbens hemsida:

Om Rasen - PVH (portugisisk-vattenhund.nu)


unsplash